Ironizata fiind in cateva randuri pentru ca la facultatea pe care am facut-o, in ultimii doi ani de studiu am dat aproape integral teste grila, as vrea sa lamurim cateva aspecte.
Testele grila sunt acceptate in invatamantul de stat. Nu stiu care mai este situatia acum, insa pe vremea cand am dat eu bacalaureatul, in 2004, la matematica se dadea test grila. Initial mi s-a parut un lucru stupid, insa dupa ce am vazut despre ce tip de teste este vorba mai exact, mi-am dat seama ca m-am inselat. Testele erau facute intr-un asa fel incat sa se puncteze, dintr-un exercitiu, fiecare pas pe care il faceai corect, chiar daca in pe parcurs faceai undeva o greseala si rezultatul final nu era cel corect. Am mai dat de asemenea tot test grila la limba engleza ( ultima materie la alegere din programa de bac ).
La orice facultate, chiar daca nu se dau in mod curent teste grila, unii profesori aleg sa dea grila in loc de examen clasic, doar ca de obicei in loc sa fie pe calculator, grila este scrisa de catre student cu pixul pe foaie. Singura diferenta aici este timpul pierdut pentru transcrierea intrebarilor.
Mai exista si alte facultati care dau examenele sub forma de teste grila. Prima care imi vine in minte este Dimitrie Cantemir, acea facultate la care se facea reclama in pauzele publicitare din timpul emisiunilor in care se discuta cazul Spiru Haret. In loc sa apara testele cu variante de raspuns pe site-ul facultatii cum apare la Spiru Haret, la Cantemir apare o carte cu testele grila. Aceeasi Marie cu alta palarie.
Ati fi poate surprinsi sa aflati ca un test grila nu este chiar asa o chestie simpla cum ar putea sa para, cand se dau 20 de intrebari dintr-un manual stufos. Totul trebuie citit cu foarte mare atentie, pentru ca in teste deseori se strecoara intrebari de detaliu, amanunte carora uneori nu le dam importanta, desi ar trebui. Intr-un examen clasic, chiar daca nu stii totul foarte bine, se poate incropi ceva frumos care sa impresioneze profesorul, uneori chiar “aberand” cum spuneau colegii mei din liceu. “Nu stiu despre asta dar lasa ca scriu despre ailalta mai mult. Nu isi va da seama profesorul ca nu am facut nicio mentiune la subiectul X. “. Asa este, nu isi va da seama, pentru ca multi nu vor sta sa citeasca 30, 60, 90 de lucrari cap coada. La un test grila corectura se face extrem de usor si repede, indiferent ca a fost dat pe calculator sau pe hartie, si nu exista subiectivism. Calculatorului nu poti sa ii faci ochi dulci sau sa ii strecori bani. Chiar si pe profesor il convingi mai greu sa iti schimbe nota, atunci cand baremul este atat de fix – este raspunsul corect sau nu?
Am sa inchei cu o intrebare: aveti permis de conducere?
Alexandra
Balul Absolventilor Promotia 2011 - Arhitectura USH
13 years ago