Wednesday, September 9, 2009

Traim in tara nimanui

Uneori am impresia ca alesii sunt “indreptatiti” sa faca absolut orice le da prin minte. In orice caz se vede treaba ca o fac fara remuscari. D-na ministru incalca legea cu seninatate, apoi apare la TV ca o floare si afirma ca tot ce a cerut ea Universitatii Spiru Haret a fost “sa intre in legalitate”.

Ok, am inteles cu totii ca facultatile de stat sunt aproape de faliment si ca avea nevoie disperata de o solutie de criza ca sa aduca studentii inapoi spre acele institutii de invatamant comuniste (pe unde nu ne miram ca pana la acest scandal batea domol vantul). A obtinut ceea ce vroia – la facultatea de litere anul acesta numarul candidatilor a fost dublu fata de anii precedenti, desi in tara noastra sporul natural este negativ, asadar numarul de absolventi de liceu scade de la an la an. Probabil ca la fel au stat lucrurile si la alte facultati. Si va asigur ca situatia nu se datoreaza unei revelatii in masa a bacalaureatilor de anul acesta in privinta calitatii invatamantului superior de stat.

Forma de invatamant ID este la fel peste tot in lume, mai putin in tara noastra. Singura universitate (dupa cunostintele mele, daca mai exista si alta sa imi fie scuzata greseala) care aplica aceleasi reguli ca si in restul tarilor cu apa calda, a fost luata in vizor si desfiintata, intai imaginea si apoi concret. Si ca si cum n-ar fi de ajuns, chiar si acele specializari la care exista acreditare pentru forma de invatamant ID, urmeaza acelasi traseu – chiar daca erau acreditate de ARACIS, deci din punctul de vedere al doamnei ministru, legale. In schimb facultatile la care au existat fraude dovedite, sunt premiate.

Inca mai crede cineva ca d-na ministru este de buna credinta si incearca sa faca dreptate?



Alexandra

3 comments:

  1. subscriu acestei idei. intr-adevar romania a devenit tara nimanui, o tara in care unii sunt mai egali decat altii, in care drepturile constitutionale sunt incalcate, as putea spune, cu atata usurinta incat imi da fiori de gheata. mi-am intrebat prietenii din afara, romani aflati in toata lumea, daca acolo, pe acele meleaguri straine pe care au ales sa se stabileasca si care au apucat calea pribegiei pentru ca pierdusera orice speranta ca vor trai o zi in tara noastra in care democratia sa existe in adevaratul sens al cuvantului, exista invatamant la distanta, iar raspunsul a fost invariabil acelasi: desigur. in lumea civilizata invatamantul la distanta este incurajat pentru ca angreneaza in economie oameni tineri, care devin astfel platitori de taxe si impozite, contribuie la crestera PIB-ului, deci implicit la cresterea economica a tarii, si mai ales, pun capat exodului intelectual si de forta de munca. in toata lumea, in aceste vremuri de recesiune economica, statele si-au inchis granitele si s-au reorientat spre productia interna. e o masura disperata, care ar fi trebuit sa fiinteze ca un lucru absolut esential, ca o stare de fapt vitala existentei economice a unei tari. i-as intreba pe politicienii care alunga tineretul roman fara drept de apel si fara frica de dumnezeu in cele mai indepartate colturi ale planetei, daca au cunostiinta despre inceputurile marketingului ce a aparut in universitatile americane ca o consecinta a politicii statale de a incuraja cercetarea si, prin cresterea calitatii vietii cadrelor universitare, care, astfel au avut oportunitatea de a gasi surse externe de finantare, au pus astfel bazele artei de a vinde bine. si ma intreb retoric: oare romania e numai tara nimanui? eu cred ca e si o tara a copiilor fara copilarie, a tineretului fara viitor, si a populatiei varstnice private de dreptul elementar prevazut in constitutie de a avea un trai decent si un sfarsit demn, pe masura eforturilor depuse in decursul functionarii ei ca populatie activa. ar fi ideal daca cei in masura sa intreprinda ceva ar intelege macar in al 12 lea ceas ca au casapit, asta e termenul potrivit, sistemul de educatie romaneasca. un popor fara credinta, fara cultura, este sortit esecului si mortii premature. valoarea intrinseca a unei natii isi trage sevele din bogatia spirituala si din educatie.
    si mai cred ca nici dna ministru,si nici dnul miclea, nu vor schimba in bine soarta invatamantului romanesc, ci dimpotriva, l-au condamnat deja la moarte sigura. de fapt, numarul mare de studenti ai universitatii i-au determinat pe guvernanti, in majoritate zdrobitoare cadre universitare, sa semneze sentinta universitatii. instituirea unui numar fix de locuri, desfiintarea id-ului, toate converg catre acelasi lucru: absorbtia studentilor de la spiru si redistribuirea lor spre alte facultati.
    dar eu cred ca nici o fapta injusta nu ramane nepedepsita si, mai cred, ca nu foarte tarziu, ceva va schimba in bine statutul universitatii si al studentilor sai, si mai ales, va ridica anatema aruncata de cei care vor sa ingroape educatia romaneasca asupra universitatii si ii va reda locul cuvenit in sistem.
    asa sa ne ajute dumnezeu!

    grigoriu marilena

    ReplyDelete
  2. pana la urma eu tot nu am inteles.. au fost sau nu desfiintate centrele teritoriale ID. pentru ca pe edu.ro se spune ca Universitatea Spiru Haret a primit o Oradonanta de Guvern conform careia trebuie sa inceteze activitatea pt toate specializarile la forma de invatamant la distanta(fie ele acreditate sau acreditate provizoriu), iar centrele teritoriale, carora le-am facut o intrebare in scris, mi-au raspuns ca aceea este doar o ordonanta de guvern si ca universitatea o ataca in instanta asa ca in mod normal Universitatea isi desfasoara activitatea de inscriere pt anul universitare 2009/2010 in continuare. Eu acum dupa cine ma iau??? Ma inscriu la Spiru sau nu???

    Radu Ilicievici

    ReplyDelete
  3. Intr-adevar Universitatea a atacat in instanta ministerul pentru ordonanta de guvern, pentru ca este neconstitutionala. Este o incalcare a drepturilor atat de "pe fatza" cum nu m-as fi asteptat sa vad vreodata.

    ReplyDelete

 

Travel