Sunday, August 9, 2009

De ce am ales Spiru Haret ?

"Va voi scrie despre Spiru Haret.
Si voi incepe asa :

Intr-un cantec clasic al celor de la Rolling Stonesc, Mick jagger ii promite iubitei : "O sa vin in ajutorul emotiilor tale" - exprimand astfel un sentiment al partenerilor romantici de pretutindeni. Nu doar atractia mentine unit un cuplu ; grija fata de celalalt joaca si ea un rol. O astfel de grija emotionala poate opera in orice relatie.
Grija manifestata intre doi parteneri romantici ia doua forme principale : ofera o baza pentru siguranta, partenerul simtindu-se protejat, si ii pune la dispozitie un refugiu linistit, de unde poate lua lumea in piept.
Oferim o baza de securitate de fiecare data cand venim in ajutorul emotional al partenerului nostru, ajutandu-l sa rezolve o problema iritanta, linistindu-l, sau, pur si simplu fiind prezenti si ascultand.
Odata ce simtim ca o relatie ne ofera o baza de securitate, energiile noastre sunt mai libere sa abordeze provocarile.
In cuvintele lui John Bowlby, "cu totii, de la leagan si pana la sfarsit, suntem fericiti la culme cand viata ne ofera o serie de excursii, lungi sau scurte, departe de fundamentul securitatii noastre". Excursiile pot fi extrem de simple, de pilda sa-ti petreci o zi la birou sau mai complexe, de pilda sa ai o realizare de talie mondiala. Daca va ganditi la discursurile de de acceptare a premiilor majore, ele includ de obicei recunostinta adresata persoanei care ofera o baza a sigurantei. Acest lucru marturiseste de la sine importanta cruciala a sentimentului de securitate si incredere in capacitatea noastra de a reusi !

Cand suntem copii, parintii nostri formeaza modelul fundamental al bazei de siguranta din copilarie, dar altii continua sa imbogateasca acest model pe masura ce inaintam in viata. La scoala, pozitia aceasta e ocupata de profesori ; la serviciu, de sef.

Bazele de securitate sunt surse de protectie, energie si confort, permitandu-ne sa ne eliberam energia, a spus un psiholog si profesor de leadership, cand se simte in siguranta o persoana se concentreaza mai bine asupra muncii sale, isi indeplineste obiectivele si vede obstacolele ca pe niste provocari, si nu amenintari.
Dar, asemenea unui parinte, liderul nu ar trebui sa-si protejeze angajatii de orice tensiune sau stres ; flexibilitatea se dezvolta dintr-o doza minima de disconfort generat de presiunile inevitabile de la locul de munca. dar, de vreme ce stresul in exces impovareaza, un lider abil se comporta ca o baza de siguranta, micsorand, pe cat posibil, presiunile excesive sau, cel putin, necontribuind la ele.

........
Imi doream sa urmez o facultate de Drept.
Ma gandeam cu putina neliniste cum voi putea gasi FACULTATEA CARE SA VINA IN AJUTORUL asteptarilor mele, al dorintelor mele, si nu in ultimul rand al emotiilor mele cauzate de asteptarile pe care le aveam.

Aveam deja in minte, si pot spune ca aveam, conturate, trasaturile, daca pot spune astfel, facultatii pe care o imaginam si o visam : care sa ofere siguranta, dar si libertate, care sa arate, de ce nu ? sa "arate bine", sa fie aproape de casa, sa aiba o buna baza materiala, cursuri, puse la dispozitie, biblioteca, sali frumoase si incalzite de curs si seminarii, liniste in acelasi timp, necesara concentrarii si studiului, flexibilitate, deschidere la propunerile noastre ale studentilor, pe scurt incepusem sa caut pe internet o facultate de drept, din cadrul universitatilor particulare.

Pentru ca, de la bun inceput, am ales sa fie o facultate particulara.

Ma gandeam ce calitati trebuie sa aiba facultatea mea, unii ar spune, ce avantaje, dar prefer sa le numesc in continuare calitati, si cautam sa vad ce privilegii au si alti oameni, semeni ai mei cu care in diferite ocazii, am fost in relatii sociale, fie de serviciu, de munca, fie in cautare de serviciu, etc.
cu alte cuvinte, cum vedeau si altii, sau, dupa ce criterii se orientau in cautarile lor.

Ei bine, am cautat in memorie, mi-au revenit opiniile oamenilor de genul : " pai, cand caut un loc de munca trebuie sa fie cat mai aproape de casa" , sau ' cand merg la scoala, sau la facultate, sa fie aproape de mine, de casa mea, si daca se poate sa fie in zona centrala, in centrul orasului".

Nu m-am putut impiedica sa fiu putin impresionata de modestia si educatia unei persoane in fata careia m-am aflat la un interviu in cautarea unui loc de munca, persoana aceea, in fata careia am stat simplu, a stat la fel de simplu in fata mea, era un ambasador si in preza anuntase un loc de munca disponibil pentru cunoscatorii de limba franceza dornici a lucra intr-o ambasada, ca asistenti- secretari-traducatori.

Ccest domn, care era si ambasador a inceput simplu si calm, ca in orice alta conversatie cu o buna cunostinta sa imi spuna : "stiti, daca veti lucra in ambasada noastra, stiti, noi avem o cladire frumoasa, situata in inima Bucurestiului, in plin centru capitalei, este o cladire clasica, are un stil frumos in arhitectura sa, nu este orice cladire, lipsita de valoare, veti lucra in centru si veti fi aproape de toate institutiile capitalei, in plus este o cladire spatioasa, calda iarna si racoroasa si placuta vara".

Sigur, conversatia a continuat, dar mult timp dupa aceea mi-a ramas intiparita in minte.
Si pana azi.

Asa incat, privind mai atenta, pe internet, am zarit dintr-o data o cladire, cu stil, inalta, o cladire cum se construiau pe vrmeuri cu gust, si care se afla in centrul capitalei, zidurile groase promiteau racoare vara, iar cladirea era in plin centrul orasului chiar la UNIVERSITATE.

Aceea avea sa fie SPIRU HARET, facultatea aleasa de mine.

Daca ma gandesc, avea si o cantina, care semana mai degraba cu un restaurant ai carui pereti erau decorati cu fotografii frumos inramate care redau Bucurestiul de ieri, chic si elegant si se manca si bine !

Inauntru am descoperit salile de seminar, si amfiteatrul mare si vast, calduros iarna, racoros vara, salile si culoarele erau linistite si zgomotul pasilor nostri de studenti veseli , fara grija si entuziasmati era estompat, si se stingea in liniste la atingerea de mocheta mereu curata si bine intretinuta care generoasa se intindea de-a lungul culoarelor si pana in salile de seminar !
Ne aflam in sediul USH din strada ion ghica, cel de la Universitate.

Din anul intai pot spune ca am fost rasfatati cu o programa si o curricula bogata, si eram foarte fericita cand mergeam si la clasa de limba straina, ba, chiar am cerut si am primit permisiunea de a merge la clasa de franceza, dar si la cea de engleza, prin grija si bucuria dnei profesoare Galanton de limba engleza, care m-a tratat in mod absolut egal, desi eram inscrisa numai la franceza.

Si asa, eram fericita ca imi pot imbogati cunostintele de limba engleza, ceea ce s-a si intamplat.

Disciplinele de drept, au fost atat, cele, sa le spunem " clasice", le spun asa cu sensul aici, precis, ca acestea sunt baza dreptului, dreptul civil, penal, dreptul familiei, introducere in drept ( sau teoria generala a dreptului ), dar pe masura ce promovam in anul urmator universitar am fost placut impresionati sa ne intalnim cu ramuri de drept mai.... sa le numesc asa mai "noi", sau mai de ultima ora oarecum, prin comparatie, cu dreptul civil sau cu dreptul penal, astfel au fost dreptul mediului, dreptul asigurarilor, dreptul libertatilor fundamentale ( care ne prezinta drepturi, vechi de cand lumea, dar si drepturi NOI si nou aparute si care apar mereu in dinamica sociala)...........

Pe scurt curricula a fost bogata si fiecare isi putea gasi materia pe care o adora sau care ii placea mai mult si mai mult, stiut fiind ca avem cu totii poate uneori o preferinta, si ne place mai mult o materie decat alta............

La dreptul constitutional am avut o mare surpriza : profesorul titular de curs ne-a vorbit despre Constitutia Romaniei, da, chiar asa, apoi ne-a invatat sa luam aminte si la experienta altor natiuni, civilizatii si popoare in lunga lupta a umanitatii pentru castigarea DREPTURILOR SALE.

Drepturile se castiga zi de zi, prin efortul de fiecare zi, un drept dintotdeauna , castigat, a avut in spatele sau, poate chiar lupte, uneori se intreceau in lupta CUVINTE, FRAZE SI STIINTA, alteori se intreceau poate chiar sabiile, spadele.

Si asa a ajuns JUSTITIA sa se afle in maini, atat cu balanta, in care aseza si cantarea faptele si cuvintele, cat si cu palosul !

Nu stiu daca Justitia este legata la ochi, dar in mod clar mi-am spus in anii studentiei, spiru haret, nu este.

Vorbeam despre drepturi si despre dreptul constitutional, la acest curs, surpriza a venit din partea profesorului PAVEL, Nicolae care ne-a predat si vorbit despre constitutia SUA, si despre actele constitutionale ( cu valoare constitutionala ) ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Pentru a arata frumusetea acestui curs, si greutatea cu care se castiga un drept si drepturile inerente oamenilor, istoria ne arata ca dintotdeauna viata a fost nu tocmai usoara, dar cu tenacitate si vointa oamenii au stiut sa se afirme si sa supravietuiasca, am sa citez din Cuvantul Inainte al cartii ACTELE Constitutionale ale regatului unit al marii britanii si irlandei de nord : "se poate considera ca primul document cu caracter constitutional din istoria constitutionala engleza il reprezinta CARTA acordata supusilor sai de regele Henric I la urcarea pe tron in 1100. hdenric era considerat la acea vreme un erudit in ale dreptului. In esenta, carta limita prerogativele regale si obliga regele sa respecte legile stabilite de Eduard Confesorul, sa aboleasca in mod legal si oficial relele obiceiuri stabilite de fratele sau, sa nu mai perceapa impozite arbitrare si sa respecte drepturile si cutumele supusilor sai.
Obligatiile asumate unilateral de rege au cazut in desuetudine si au fost incalcate de succesorii sai la coroana, fapt ce a culminat in timpul domniei regelui Ioan fara de Tara, care a intrat in conflict cu baronii si biserica. In anul 1215 acestia i-au trimis o diffidatio (scrisoare de neincredere) inainte de a-i declara razboi.. Londra devenise neguvernabila si regele a trebuit sa cedeze, acceptand sa se intalneasca cu baronii pe campia de la Runnymede, unde a si semnat Marea Carta, cunoscuta sub denumirea de Magna Chartum Libertatum.

Din Declaratia de independenta de la Philadelphia de la 4 iulie 1776 ( SUA ) voi cita numai cateva randuri : " Consideram ca evidente prin ele insele adevarurile urmatoare : toti oamenii sunt creati egali; ei sunt inzestrati de creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se afla viata, libertatea si cautarea fericirii. Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emana din consimtamantul guvernatilor. De fiecare data cand o forma de guvernamant devine distrugatoare pentru acest scop, poporul are dreptul sa o schimbe sau sa o aboleasca si sa instituie un nou guvern, bazandu-l pe principiile si organizandu-l in forma care ii vor parea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranta si fericirea".

Cred ca nu scriem niciodata prea mult atunci cand scriem despre drepturile noastre, despre NOI.
Dreptul pune in centru OMUL (Introducere in drept- cursul profesorului Voicu, Costica) , asa cum capitala "a pus " in centru SPIRU HARET.
Dar dreptul in sine e ceva abstract in absenta omului, caci el a fost creat de om, asa cum capitala, ca oras, e abstracta, fiind construita, cladita, amenajata de oamenii care o locuiesc.
Nu este insa DREPTUL o arhitectura ? o constructie ?
oare nu obisnuim chiar sa spunem ca FERICIREA SE CONSTRUIESTE si ne-o construim noi insine ?

Despre actele administrative, o hotarare de guvern este un act administrativ, de exemplu, am invatat de la profesorul Albu,Emanuel care cu meticulozitate, rabdare ne-a predat pas cu pas dreptul administrativ, si ne-a explicat diferenta intre o operatiune administrativa, materiala si un act administrativ, dar si dreptul contenciosului administrativ, caci cu putin umor ma gandesc, ca poate profesorul ALBU a avut vreun presentiment cand ne-a predat in detaliu DREPTUL CONTENCIOSULUI
ADMINISTRATIV ?

Dreptul mediului a fost in anul IV un curs foarte interesant expus si bine documentat.

A fost si profesorul Condor, acela caruia ii datoram poate faptul ca stim sa ne gestionam bine banii, si care ne-a vorbit despre venituri si cheltuieli si despre buget.

Spiru Haret a avut o comunitate eleganta ; am fost scutiti si intre zidurile ei, pana la noi, nu au razbatut ecourile incidentelor comice si jalnice din alte universitati, triste, si ridicole in acelasi timp.

De altfel Spiru Haret a avut CU ADEVARAT ELEGANTA de a promova o competitie absolut corecta, si civilizata, eleganta, in adevaratul sens al cuvantului.

Am citit articole ale caror autori sunt colegi ai mei, si pot spune ca in facultatea noastra niciodata nu s-a exprimat cineva la modul sau la maniera " stim noi de ce nu are spiru haret stampila"- ma refer la randurile scrise de o colega, cand a fost sa se inscrie la master la o facultate de....STAT.

Practic, Spiru Haret, zi de zi, a avut viata sa, intre zidurile sale, in mica sa curticica pietruita si curata din ion ghica, in sala cu mese a restaurantului de la subsolul cladirii noastre din ion ghica, colegii, studentii, la o cafea sau la masa la pranz, sau in fata unui desert gustos vorbeau frumos si despre viata lor studenteasca, nu am auzit niciodata sa fie preocupati de alte facultati.

La curs, eram la curs. La seminar, eram in salile de seminar, si tin sa spun ca cele mai frumoase seminarii au fost cele ale profesorului de seminar Barbu Florin, au fost si cele care ne-au imbogatit cel mai mult intelectual, pentru ca dl Barbu avea aplecare catre o disciplina de drept foarte complexa, Introducere in drept sau teoria generala a dreptului.

In orice caz, profesorul Barbu avea audienta maxima la seminariile sale.

In opozitie, cu bietii studenti, spun bietii pentru ca este o trasatura omeneasca compasiunea, de la academia de Stat, ioan cuza, care au dreptul la doua perechi de ciorapi, pot spune ca dl profesor barbu a captat atentia si a stanrit interesul si bucuria unui coleg de grupa al meu care nu m-a lasat pana ce nu mi-am indreptat atentia spre el, care in plin seminar imi spunea : UITE, UITE, OLIVIA, ARE SOSESTE CU MICKY MOUSE !

Ei bine, acest amanunt ar spune unii, era o dovada de creativitate, de inteligenta, iesea din randuri ! si iata, inteligent, capta atentia unor colegi foarte tineri, as spune ca dl barbu era un fin psiholog.

Asa a trecut iarna la spiru haret, la curs sau la seminar, in sali incalzite, curate, intr-un mediu in care ne simtam in siguranta si puteam evolua, si de fapt, am evoluat.

Personal, imi spun ca am castigat enorm in acesti ani de facultate si nu avem cum sa nu reusim, trebuie sa avem incredere in noi, facultatea nu a facut decat sa ne intareasca aceasta incredere.

Profesorii au fost aceiasi, indiferent de forma de invatamant, si pot spune ca inca din anul I, eu pot da poate doar cateva exemle, dar ele sunt mult mai numeroase, insa tin totusi sa mentionez pe colegul meu Miriunis Mihai, care desi un student inscris la ID inca din anul I a venit cu noi cei de la ZI la cursuri si la seminarii , as putea spune ca mihai era cel mai scrupulos, si cel mai bine documentat, iar la curs s-a facut rapid remarcat prin intrebarile pe care le punea.

Ei bine, cu siguranta ca Mihai Miriunis nu merita sa treaca prin atata emotii cu privire la valabilitatea diplomei sale de licenta.

Era indragostit de scoala, de facultate, de cursuri, si de altfel daca nu toti stiu, el insusi era profesor, la liceu, unde preda operare pe calculator elevilor, liceenilor.

Mihai care este un om onest, corect, cinstit, cu simtul umorului, care isi gestiona cum putea mai bine salariul sau de profesor de liceu pentru a-si permite sa se intretina, sa manance, si sa isi plateasca taxa la facultate, care venea direct de la serviciu la noi, cu noi, la curs.
Mereu cu zambetul sau generos si curat pe fata si avea dreptate, Mihai, L-ATI LASA PE MIHAI care zambea asa fericit cand intra in sala de seminar si dadea cu ochii de colegi si de profesor SA II CURGA LACRIMILE PE FATA ?
patru ani de zile mihai miriunis si-a gestionat banii sai pentru a-si cumpara cursuri, codurile, civil, penal, al familiei, de procedura civila - un cod la care tinea mult dna profesoara artene diana de la seminarul de drpet procesual civil, codul de procedura penala si alte manuale, uenori mihai nu indraznea sa isi ia o ceasca de ceai sau un corn intre doua cursuri la pauza, si toate aceste eforturi ale sale pentru ca in final cineva, sa vina si sa spuna DIPLOMA TA NU E VALABILA ?

NU MIHAI, NU II VOM LASA SA TE FACA SA PLANGI.
SI AVEAI DREPTATE sa zambesti :

Pentru ca ;
"ATUNCI CAND ZAMBESTI, INTREAGA LUME ZAMBESTE ODATA CU TINE".

Cu siguranta faptul ca a terminat facultatea de drept si a sustinut si promovat cu medie mare examenul de licenta, i-a schimbat viata pentru totdeauna :
iar viata ARE SI CUNOASTE UN SINGUR SENS.
MEREU INAINTE SI NICIODATA INAPOI.

Spiru Haret va ramane cu siguranta in INIMA NOASTRA.






Olivia"

3 comments:

  1. Spiru Haret este o Universitate care ofera oportunitatea de a isi creea un viitor oricarui romana si nunumai fara a tine cont de situatia financiara,are corectitudine in a aplica modul de predare si evaluare a studentilor sai,este un exemplu pentru intreaga natiune prin faptul ca nu creeaza studenti care apoi sa conduca acesta tara dupa ce au cumparat diplome,au platit meditatii fortat au intretinut relatii sexuale fortat, au platit la greu restante si apoi la final au iesit studenti cu mentalitatii obosite si formate sa distruga ca de ei au trecut prin greu si ca atare trebuie ca toti sa trecem prin greu ca ei merita si noi restul nu.Senatori si deputati corupti,presedinti si ministri marionete ale strainilor astia sunt marii studenti de la stat de la "marile"UnVeRsItAtI!!!

    ReplyDelete
  2. cine le da lor dreptul sa ne calce in picioare reputatia??? pacat ca nu stiu: o lege are putere doar pt viitor! legea nu actioneaza retroactiv!!! sa fim mandri ca suntem haretisti, sa nu ne lasam intimidati, dreptatea e de partea noastra. examenele date pe calculator au facut ca totul sa fie mult mai corect si obiectiv. curaj, colegi!

    ReplyDelete
  3. Buna!..un articol care spune totul.Am fost f mahnita de atitudinea D-nei Firea,care crede ca nu poate gasi 3 studenti de la USH carora sa le puna 3 intrebari de cultura generala si sa ii si raspunda.Dar,as vrea sa-i spun ca multi dintre studentii la USH sunt deja cadre didactice si chiar cu rezultate notabile.Specific romanesc!Isi dau fiecare cu parerea,fara sa stie cum functioneaza si asta pt ca USH este mult prea evoluat pt stilul lor comunist!!!..sa fim mandri ca suntem 'HARETISTI'!!!

    ReplyDelete

 

Travel