Saturday, August 1, 2009

Facultatea de stat

Facultatea de stat este, conform legii, gratuita. Nu ne putem permite sa facem facultatea de stat privata, intrucat citind legea ajungem la concluzia ca este ilegala, si cine stie ce viitor ministru o sa realizeze asta si o sa aplice legea retroactiv. Taxele sunt foarte mari, si cine isi permite sa dea atatia bani ca peste niste ani diplomele sa isi piarda valabilitatea?

Fie vorba-ntre noi, asta e printre ultimele argumente pe lista, pentru care NU as alege o facultate de stat pe un loc cu taxa, intrucat probabilitatea sa atace ministerul mana ce-l hraneste este infima. Pe primul loc este taxa, care este mult mai mare decat taxa altor facultati. Al doilea motiv important - conditiile. Dotarile facultatii, materia invechita, lucru foarte important dealtfel in domenii care se actualizeaza in continuu si in ritm rapid, cum este informatica. Nu exista materiale suficiente la dispozitia studentului, deseori studentul este obligat sa cumpere cartea scrisa de profesorul de la curs, altfel riscand sa pice examenul. Deci intai ca inveti lucruri care erau valabile acum 10-15 ani, si apoi ca nici nu prea ai, de fapt, de unde, si daca totusi te descurci, nu e suficient daca nu ai invatat parerea lui X-ulescu in domeniu.

Nu stiu prea multe despre alte facultati particulare, insa in Spiru Haret exista acces la informatie, se pun la dispozitia studentilor carti, sinteze ale materiei, pentru care nu trebuie sa faca un milion de drumuri pana la facultate si inapoi, intrucat sunt disponibile direct pe internet.

In afara de ideile preconcepute pe care le au cativa dintre parintii nostri, nu exista nici un argument care sa fie in favoarea facultatii de stat. Singurul lucru pe care il ofera este gratuitatea, si nici macar pentru performanta cum era candva, la multe facultati nu se mai da examen de admitere ci concurs de dosare. Asta inseamna ca media mea din timpul liceului si nota de la bacalaureat vor decide daca iau concursul sau nu. Niste note pe care nu le voi mai putea schimba niciodata, indiferent cate cunostinte as acumula de acum incolo!

Alexandra

9 comments:

  1. Sa va povestesc si eu ceva despre ce am patit in una din marile universitati de stat din Bucuresti...:
    Dupa ce am "abramburit" 3 zile la rand dupa niste amarate de adeverinte de licenta, ajung in sfarsit la Universitatea "x" unde doream sa ma inscriu la Master. Acolo am fost intampinata de 3 "doamne" care au avut placerea sa ma faca sa ma simt ca ultimul om de pe suprafata pamantului. Cand mi-au verificat dosarul, le-am spus ca sunt de la Spiru Haret! Nu au avut bunul simt sa isi pastreze reactiile personale si mi-au aratat un profund dezgust prin gesturi, mimica si vorbe... Cu intentia de a nu imi primi dosarul au inceput sa imi studieze adeverinta de licenta care, nu avea stampila corespunzatoare M.E.C.I. ci pe cea veche a M.E.C.T.
    In mod normal trebuia sa se uite intr-un nomenclator , sa vada daca Facultatea MFC unde am absolvit eu la zi este acreditata, insa nu a avut buna intentie sa faca acest lucru... A tinut sa sublinieze ca "stim noi din care motive Spiru nu are stampila corecta" si strambau din nas de parca le-as fi dat altceva in mana nu un dosar cu acte! Au tinut sa isi "arate" parerea , de parca imi dadeau ceva gratis de la ele ...
    In final mi-au primit dosarul dar am ramas restanta la ei cu o adeverinta stampilata M.E.C.I ! Sper sa nu le facem placerea de a ne elimina de pe locurile ocupate neaducandu-le aceasta adeverinta cu stampila valabila 2009 !! Rog pe cei de la Spiru Haret sa faca tot ce este posibil pentru a ne rezolva problema cu stampilele ! Astfel vom putea demonstra ca studentii de la Spiru POT si ne putem compara cu oricare alt student de la Marile Universitati din Romania !Am fost admisa la acel Master si sper sa se rezolve cu stampila!!!!!!

    ReplyDelete
  2. ma numesc grigoriu marilena, studenta anul 2 Psihologie Bucuresti si vreau sa inserez in randurile ce vor urma o scrisoare deschisa expediata unor formatiuni politice, lideri politici, dnei ministru ecaterina andronescu, etc. in cursul acestei dimineti.fireste, am adaptat modalitatea de adresare fiecarei persoane / institutii / etc abordate.

    "buna dimineata, stimati politicieni

    puteti dormi noaptea linistiti dupa ce ati incalcat un drept constitutional fundamental, acela al tinerilor si mai putini tinerilor cetateni ai acestei tari, ca sa nu mai amintim si faptul ca suntem cetateni ai UE, de a avea acces nemijlocit la sistemul de educatie? nu credeti ar trebui sa va revizuiti politica vis-a-vis de cei care, desi impovarati de greutatile acestei existente, gasesc resurse si motivatii profunde de a face ceva cu viata lor, de a-si lua destinul in propriile maini si de a evolua spiritual? ati aruncat anatema asupra unor studenti care sunt platitori de impozite, care sustin economia dezastruoasa a acestei tari, pare-se vesnic damnata la obscurantism si autosuficienta. noi, cei care vrem sa depasim granitele propriei noastre neputinte, sa ne descoperim valente nebanuite, sa evoluam spiritual intr-o lume in care analfabetismul capata proportii alarmante, suntem sanctionati si etichetati de catre societatea elitista drept tampiti, nulitati, etc. de ce suntem luati in deradere? pentru simplul fapt ca nu mai suntem de varsta celor care se inscriu la facultatile de stat la forma de invatamant zi numai pentru a tergiversa cat mai mult momentul implicarii lor in viata sociala? noi provenim dintr-un sistem educational care face cinste oricarei tari occidentale, clase de elevi din care din 33 de elevi 31 au fost admisi la facultate prin sustinerea unor examene draconice. noi suntem intretinatorii de familie, nu ne mai permitem de ceva vreme micile bucurii ale vietii, ne-am sacrificat pe altarul dragostei de carte pentru ca multi dintre noi, din cauza situatiei financiare precare, am fost nevoiti sa muncim de tineri. la varsta noastra avem deja peste 15 ani in campul muncii. am urmat scoli postliceale de stat, avem repartitii guvernamentale. dorim cu ardoare sa ne implinim un vis care ne-a fost refuzat de ani si ani. va rugam sa va reevaluati pozitia fata de noi, sa nu ne mai blamati pentru simplu fapt ca in timp ce ducem o bucata de paine uscata si mult prea amara familiilor noastre, mai gasim in adancul fiintei noastre o dorinta vie care nu poate fi trecuta sub tacere, ignorata, pentru ca atinge valente incomensurabile si care ne anima sa devenim acei cetateni responsabili, pregatiti corespunzator, puternic motivati, care pot schimba traiectul acestei tari si pot face din acest pamant un loc mai bun pentru noi toti incepand cu ei insisi".

    ReplyDelete
  3. Anul acesta am absolvit Psihologie la Brasov, forma ZI. Au fost 3 ani in care am incercat sa ajung zilnic la cursuri (desi intre timp am si nascut), m-am pregatit si individual, cititnd manualele si bibliografiile atat cat mi-am putut permite; practica am luat-o foarte in serios asa ca "am acumulat experienta" din trei Institutii de stat, mergand singura si batand la respectivele usi, cerand sa fiu acceptata in practica...Chiar nu a contat ca sunt de la Spiru, spre norocul meu.
    Am cautat apoi un master, altul decat cel oferit de Universitatea noastra si am optat pana la urma la o univ. de stat (ULB Sibiu)unde, la fel in urma interviului au fost foarte dornici sa ne accepte (pe locurile cu taxa). Numai ca, nu mica a fost mirarea dupa ce o colega,facand niste cercetari minime, sa aflam ca niciunul dintre cele trei mastere de la aceasta mare univ. de stat nu are acreditare
    Personal, am simtit ca dorinta de a-ti lua banii e chiar mai mare decat la USH, pt. ca ni s-a spus ca cine achita macar 40% prinde sigur un loc...Si inca ceva: absolventii aceleiasi univ. de stat nu erau cu nimic, cu absolut nimic mai bine pregatiti decat noi; s-a vazut din interviu, care a fost individual dar in prezenta celorlalti colegi.

    Chiar nu cred ca cei din minister nu cunosc cum stau lucrurile de fapt. E lipede ca sistemul este mult mai bolnav decat pare, ca de fapt totul a devenit o afacere (chiar politica) si ca din pacate interesele copiilor, a studentilor, a absolventilor conteaza cel mai putin.

    ReplyDelete
  4. Draga Marlena,
    E o scrisoare patetica, dar nu va emotiona nici un politician, fii sigura!
    Stii care e diferenta intre oamenii care se inscriu la cursuri de seral si cei care nici nu concep ideea de a se intoarce la scoala?
    PROPRIUL INTERES.
    Interesul personal ne dicteaza tuturor actiunile;credem ca este cel mai bun lucru pentru noi.
    Stii ceva? (Sa nu ne auda nimeni...) Si eu sunt haretista si doresc sa finalizez ce-am inceput.

    ReplyDelete
  5. Subscriu alaturi de ceilalti colegi ... HARETISTI DIN TOATE COLTURILE LUMII, UNITI-VA!!
    aceasta campanie de denigrare dusa impotriva studentilor nu face decat sa invrajbeasca colegii si prietenii... nu meritam asa ceva.. ne/am sacrificat timpul pe care puteam sa il petrecem alaturi de familie invatand nopti intregi, pregatindu/ne pentru examene... si acum hodoronc tronc, cuiva nu ii place cum infloreste pregatirea profesionala pe contributii proprii, prin sacrificii ... de cunostintele dobandite sau in curs de dobandire beneficiaza majoritatea institutiilor ...cuiva ii e frica ca ii va lua locul un HARETIST??? si din acest motiv nu doreste sa predea stafeta???

    ReplyDelete
  6. ce se va intampla acum? vom primi stampilele de la minister sau nu? nu s-a mai mediatizat nimic pe la tv in ultima vreme... ce se intampla, ce se mai discuta? care-i treaba cu stampila ? numai eu am nevoie de ea?

    ReplyDelete
  7. Este clar ca "marile universitati" nu mai rezista sa vada ca a venit concurenta si este cat se poate de puternica.Adevarul este ca in Universitatile de stat se invata la zi ce este drept,dar cine este la zi de obicei are sustinere financiara ca sa nu mai vorbim de faptul ca tara asta este condusa numai de absolventi marilor Universitati adica de niste gaste,afoni,paraleli cu realitatea acestia sunt scolitii Universitatilor "mari".Se mai pune in discutie si faptul ca ei spun ca noi luam diplome pe bani,hahaha si ei nu:spagi la profesori,restantele se platesc si la ei, meditatii fortate ceea ce la Spiru nu se face asa ca nu stiu pana la urma care este mai superior! Eu am absolvit ID-ul dar nu am oricand curajul sa concurez cu un student la psiho de la stat ca sa ma exprim asa ca statul creeaza de fapt acolo retarzi care sa conduca apoi tara in mod defectuos pentru ca asa sunt educati si formati mental!

    ReplyDelete
  8. Nu conteaza unde ai terminat, la stat sau la particulara, ci daca ai invatat sau nu.
    Citind insa comentariile de mai sus, care banuiesc ca vin exclusiv de la "haretisti", iti sare in ochi o "constanta": toti au invatat pe branci, si-au sacrificat noptile sau chiar familiile, pe "altarul dragostei de carte" Ce emotionant, iti dau lacrimile, nu alta.
    Hai sa fim seriosi, cruda realitate este ca Spiru Haret nu face exceptie de la regula, calitatea invatamantului in general, de stat sau privat, este in cadere libera. O multime de absolventi si licentiati sunt fabricati pe banda rulanta, fara sa aiba minimum de cunostinte in specialitatea respectiva.
    Si inca ceva, unii considera dreptul de a avea acces la educatie echivalent cu urmarea unor cursuri si obtinerea diplomei de rigoare. Nu toti care intra la o facultate sunt capabili sa o si termine, asta fiind legea firii, mai presus de vointa fiecaruia dintre noi.
    Ar fi interesanta o statistica care sa ne arate cati intra, cati pica si cati ies diplomati din universitati, de stat sau particulare, si cu ce note! Sigur n-o sa semene cu distributia clopotului lui Gauss.

    ReplyDelete
  9. Mai mult de jumatate dintre cei care au intrat in facultate in anul si la specializarea mea, s-au "pierdut pe drum", asa cum se intampla in toate facultatile. Unii renunta pentru ca isi dau seama ca nu le place, pentru altii pur si simplu este prea greu. Perfect adevarat, nicaieri nu ies din facultate atatia cati intra.

    Constanta pe care o ....constatati, este de asemenea perfect adevarata. Exista studenti care invata si studenti care fac tot ce le sta in putiinta sa fenteze sistemul. Cei care sunt revoltati de situatia actuala sunt cei care au invatat pe branci. Cei care au incercat sa fenteze sistemul au renuntat deja, de aceea nu ii veti intalni aici.

    Nu este tocmai o statistica insa s-ar putea sa va raspunda unor intrebari:


    http://haretist.blogspot.com/2009/08/sa-calculam.html

    ReplyDelete

 

Travel